ORDIN nr. 130 din 25 ianuarie 2007 pentru aprobarea Metodologiei de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu
ORDIN nr. 130 din 25 ianuarie 2007
pentru aprobarea Metodologiei de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu
EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 5 februarie 2007
Având în vedere prevederile art. 17 alin. (1) şi (2) şi ale art. 23 lit. a) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea impotriva incendiilor,
în temeiul art. 9 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 604/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul administraţiei şi internelor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Metodologia de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta, prin inspectoratele judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenta, va lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prezentului ordin.
ART. 3
(1) Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului de interne nr. 84/2001 pentru aprobarea Metodologiei privind elaborarea scenariilor de siguranta la foc, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 570 din 12 septembrie 2001.
Ministrul
administraţiei
şi internelor,
Vasile Blaga
Bucureşti, 25 ianuarie 2007.
Nr. 130.
ANEXA
METODOLOGIE
de elaborare a
scenariilor de
securitate la incendiu
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta metodologie stabileşte principiile, criteriile şi nivelurile de performanta, precum şi condiţiile tehnice necesare elaborãrii scenariilor de securitate la incendiu.
ART. 2
Scenariul de securitate la incendiu estimeaza condiţiile tehnice asigurate conform reglementãrilor în vigoare şi acţiunile ce trebuie întreprinse în caz de incendiu pentru îndeplinirea cerintei esenţiale “securitatea la incendiu”.
ART. 3
Prevederile prezentei metodologii se aplica pentru analizarea şi evaluarea interdependentei nivelurilor de performanta cu mãsurile tehnico-organizatorice, condiţiile de asigurare a intervenţiei şi mijloacele tehnice de apãrare impotriva incendiilor.
CAP. II
Elaborarea scenariului de incendiu
ART. 4
Scenariul de incendiu se elaboreazã pentru categoriile de construcţii, instalaţii şi amenajãri stabilite prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajãri care se supun avizãrii şi/sau autorizãrii privind securitatea la incendiu, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 995 din 13 decembrie 2006.
ART. 5
Pot fi elaborate scenarii de securitate la incendiu şi pentru alte categorii de construcţii, instalaţii şi amenajãri decât cele prevãzute la art. 4, la solicitarea proprietarului sau a beneficiarului pentru evaluarea riscului de incendiu ori pentru stabilirea unor mãsuri de optimizare a protecţiei la incendiu.
ART. 6
(1) Pentru categoriile de construcţii, instalaţii şi amenajãri menţionate la art. 4 scenariul de securitate la incendiu se elaboreazã de proiectanţi, în baza prevederilor prezentei metodologii.
(2) Scenariile de securitate la incendiu pentru categoriile de construcţii, instalaţii şi amenajãri menţionate la art. 5 pot fi elaborate şi de personalul serviciilor de urgenta profesioniste care a obţinut acest atribut prin conferirea brevetului de pompier specialist, în condiţiile legii.
ART. 7
(1) Scenariile de securitate la incendiu constituie acea parte a pieselor scrise ale proiectului construcţiei, instalaţiei sau amenajãrii, care sintetizeaza regulile şi mãsurile de apãrare impotriva incendiilor stabilite prin documentaţiile tehnice de proiectare/execuţie elaborate.
(2) Mãsurile adoptate prin scenariul de securitate la incendiu trebuie sa se reflecte în piesele desenate ale documentaţiilor de proiectare/execuţie.
ART. 8
Structura scenariului de securitate la incendiu este prezentatã în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
ART. 9
Scenariile de securitate la incendiu se includ în documentaţiile tehnice ale construcţiilor şi se pãstreazã de cãtre utilizatori (investitori, proprietari, beneficiari, administratori etc.) pe toatã durata de existenta a construcţiilor, instalaţiilor tehnologice şi a altor amenajãri.
ART. 10
(1) Scenariile de securitate la incendiu se actualizeazã atunci când intervin modificãri ale proiectului sau destinaţiei construcţiei.
(2) Scenariile de securitate la incendiu isi pierd valabilitatea atunci când nu mai corespund situaţiei pentru care au fost întocmite.
ART. 11
În baza prevederilor prezentei metodologii şi cu respectarea legislatei în vigoare, organele administraţiei publice centrale şi alte instituţii abilitate potrivit legii pot emite dispoziţii specifice privind scenariile de securitate la incendiu pentru construcţiile, instalaţiile şi alte amenajãri aflate în domeniul lor de competenta, în funcţie de tipul, destinaţia, categoria şi clasa de importanta a acestora.
ANEXA
la metodologie
STRUCTURA SCENARIULUI
DE SECURITATE LA INCENDIU
1. Caracteristicile construcţiei sau amenajãrii
1.1. Datele de identificare
A. Se înscriu datele necesare identificarii construcţiei/ amenajãrii: denumire, proprietar/beneficiar, adresa, nr. de telefon, fax, e-mail etc.
B. Se fac referiri privind profilul de activitate şi, dupã caz, privind programul de lucru al obiectivului, în funcţie de situaţia în care se elaboreazã scenariul de securitate la incendiu.
1.2. Destinaţia
Se menţioneazã funcţiunile principale, secundare şi conexe ale construcţiei/amenajãrii, potrivit situaţiei pentru care se întocmeşte scenariul de securitate la incendiu.
1.3. Categoria şi clasa de importanta
A. Se precizeazã categoria de importanta a construcţiei, stabilitã conform Regulamentului privind stabilirea categoriei de importanta a construcţiilor, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 10 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în conformitate cu metodologia specifica.
B. Se precizeazã clasa de importanta a construcţiei potrivit reglementãrilor tehnice, corelata cu categoria de importanta.
1.4. Particularitãţi specifice construcţiei/amenajãrii
A. Se prezintã principalele caracteristici ale construcţiei/ amenajãrii privind:
a) tipul clãdirii: civilã, inalta, foarte inalta, cu sali aglomerate, de producţie sau depozitare, monobloc, blindata, cu funcţiuni mixte etc., precum şi regimul de înãlţime şi volumul construcţiei;
b) aria construitã şi desfasurata, cu principalele destinaţii ale încãperilor şi ale spaţiilor aferente construcţiei;
c) numãrul compartimentelor de incendiu şi ariile acestora;
d) precizãri referitoare la numãrul maxim de utilizatori: persoane, animale etc.;
e) prezenta permanenta a persoanelor, capacitatea de autoevacuare a acestora;
f) capacitãţi de depozitare sau adãpostire;
g) caracteristicile proceselor tehnologice şi cantitãţile de substanţe periculoase, potrivit clasificarii din Hotãrârea Guvernului nr. 95/2003 privind controlul activitãţilor care prezintã pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 120 din 25 februarie 2003;
h) numãrul cãilor de evacuare şi, dupã caz, al refugiilor.
B. Precizãri privind instalaţiile utilitare aferente clãdirii sau amenajãrii: de încãlzire, ventilare, climatizare, electrice, gaze, automatizare etc., precum şi a componentelor lor, din care sa rezulte ca acestea nu contribuie la iniţierea, dezvoltarea şi propagarea unui incendiu, nu constituie risc de incendiu pentru elementele de construcţie sau obiectele din încãperi ori adiacente acestora, iar în cazul unui incendiu se asigura condiţii pentru evacuarea persoanelor.
2. Riscul de incendiu
A. Identificarea şi stabilirea nivelurilor de risc de incendiu se fac potrivit reglementãrilor tehnice specifice, luându-se în considerare:
a) densitatea sarcinii termice;
b) clasele de reactie la foc, stabilite potrivit criteriilor din Regulamentul privind clasificarea şi încadrarea produselor pentru construcţii pe baza performantelor de comportare la foc, aprobat prin Ordinul comun al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.822/394/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 27 ianuarie 2005, din reglementãrile tehnice specifice, precum şi din caracteristicile şi proprietãţile fizico-chimice ale materialelor şi substanţelor utilizate;
c) sursele potenţiale de aprindere şi împrejurãrile care pot favoriza aprinderea şi, dupã caz, timpul minim de aprindere, precum şi timpul de atingere a fazei de incendiu generalizat.
B. Nivelurile riscului de incendiu se stabilesc pentru fiecare încãpere, spaţiu, zona, compartiment, potrivit reglementãrilor tehnice, în funcţie de densitatea sarcinii termice, funcţiunea spaţiilor, încãperilor, respectiv de natura activitãţilor desfãşurate, de comportarea la foc a elementelor de construcţii şi de caracteristicile de ardere a materialelor şi substanţelor utilizate, prelucrate, manipulate sau depozitate, şi se precizeazã în scenariul de securitate la incendiu întocmit pentru clãdirea în ansamblu, amenajarea ori compartimentul de incendiu.
C. Pentru situaţiile prevãzute la art. 10 alin. (1) din metodologie se stabilesc, dupã caz, mãsuri alternative pentru reducerea riscului de incendiu, pentru încadrarea în nivelul prevãzut în reglementãrile tehnice.
3. Nivelurile criteriilor de performanta privind securitatea la incendiu
3.1. Stabilitatea la foc
Stabilitatea la foc se estimeaza potrivit prevederilor normelor generale de apãrare impotriva incendiilor şi reglementãrilor tehnice, în funcţie de:
a) rezistenta la foc a principalelor elemente de construcţie (în special a celor portante sau cu rol de compartimentare), stabilitã potrivit criteriilor din Regulamentul privind clasificarea şi încadrarea produselor pentru construcţii pe baza performantelor de comportare la foc, reglementãrilor tehnice şi standardelor europene de referinta;
b) gradul de rezistenta la foc a construcţiei sau a compartimentului de incendiu, conform reglementãrilor tehnice.
3.2. Limitarea apariţiei şi propagarii focului şi fumului în interiorul construcţiei
Pentru asigurarea limitãrii propagarii incendiului şi efluentilor incendiului în interiorul construcţiei/ compartimentului de incendiu se precizeazã:
a) compartimentarea antifoc şi elementele de protecţie a golurilor functionale din elementele de compartimentare;
b) mãsurile constructive adaptate la utilizarea construcţiei, respectiv acţiunea termica estimatã în construcţie, pentru limitarea propagarii incendiului în interiorul compartimentului de incendiu şi în afarã lui: pereţii, planşeele rezistente la foc şi elementele de protecţie a golurilor din acestea, precum şi posibilitatea de întrerupere a continuitãţii golurilor din elementele de construcţii;
c) sistemele de evacuare a fumului şi, dupã caz, a gazelor fierbinti;
d) instalarea de bariere contra fumului, de exemplu usi etanse la fum;
e) sistemele şi instalaţiile de detectare, semnalizare şi stingere a incendiului;
f) mãsurile de protecţie la foc pentru instalaţiile de ventilare-climatizare, de exemplu: canale de ventilare rezistente la foc, clapete antifoc etc.;
g) mãsurile constructive pentru faţade, pentru împiedicarea propagarii focului la pãrţile adiacente ale aceleiaşi clãdiri.
3.3. Limitarea propagarii incendiului la vecinãtãţi
Pentru asigurarea limitãrii propagarii incendiilor la vecinãtãţi se precizeazã:
a) distanţele de siguranta asigurate conform reglementãrilor tehnice sau mãsurile alternative conforme cu reglementãrile tehnice, atunci când aceste distanţe nu pot fi realizate;
b) mãsurile constructive pentru limitarea propagarii incendiului pe faţade şi pe acoperis, de exemplu performanta la foc exterior a acoperişului/invelitorii de acoperis;
c) dupã caz, mãsuri de protecţie activa.
3.4. Evacuarea utilizatorilor
A. Pentru cãile de evacuare a persoanelor în caz de incendiu se precizeazã:
a) alcãtuirea constructivã a cãilor de evacuare, separarea de alte funcţiuni prin elemente de separare la foc şi fum, protecţia golurilor din pereţii ce le delimiteaza;
b) mãsuri pentru asigurarea controlului fumului, de exemplu prevederea de instalaţii de presurizare şi alte sisteme de control al fumului;
c) tipul scarilor, forma şi modul de dispunere a treptelor: interioare, exterioare deschise, cu rampe drepte sau curbe, cu trepte balansate etc.;
d) geometria cãilor de evacuare: gabarite – lãţimi, înãlţimi, pante etc.;
e) timpii/lungimile de evacuare;
f) numãrul fluxurilor de evacuare;
g) existenta iluminatului de siguranta, tipul şi sursa de alimentare cu energie electrica de rezerva;
h) prevederea de dispozitive de siguranta la usi;
i) timpul de siguranta a cãilor de evacuare şi, dupã caz, a refugiilor;
j) marcarea cãilor de evacuare.
B. Dacã este cazul, se precizeazã mãsurile pentru accesul şi evacuarea copiilor, persoanelor cu dizabilitati, bolnavilor şi ale altor categorii de persoane care nu se pot evacua singure în caz de incendiu.
C. Se fac precizãri privind asigurarea condiţiilor de salvare a persoanelor, a animalelor şi evacuarea bunurilor pe timpul intervenţiei.
3.5. Securitatea forţelor de intervenţie
A. Se precizeazã amenajãrile pentru accesul forţelor de intervenţie în clãdire şi incinta, pentru autospeciale şi pentru ascensoarele de incendiu.
B. Se precizeazã caracteristicile tehnice şi functionale ale acceselor carosabile şi ale cãilor de intervenţie ale autospecialelor, proiectate conform reglementãrilor tehnice, regulamentului general de urbanism şi reglementãrilor specifice de aplicare, referitoare la:
a) numãrul de accese;
b) dimensiuni/gabarite;
c) trasee;
d) realizare şi marcare.
C. Pentru ascensoarele de pompieri se precizeazã:
a) tipul, numãrul şi caracteristicile acestora;
b) amplasarea şi posibilitãţile de acces, sursa de alimentare cu energie electrica de rezerva;
c) timpul de siguranta a ascensoarelor de pompieri.
D. Se fac precizãri privind asigurarea condiţiilor de salvare a persoanelor, a animalelor şi evacuarea bunurilor pe timpul intervenţiei.
4. Echiparea şi dotarea cu mijloace tehnice de apãrare impotriva incendiilor
A. Se precizeazã nivelul de echipare şi dotare cu mijloace tehnice de apãrare impotriva incendiilor, conform prevederilor normelor generale de apãrare impotriva incendiilor, a normelor specifice de apãrare impotriva incendiilor, precum şi a reglementãrilor tehnice specifice.
B. Pentru sistemele, instalaţiile şi dispozitivele de semnalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu se specifica:
a) tipul şi parametrii funcţionali specifici instalaţiilor respective;
b) timpul de alarmare prevãzut;
c) zonele protejate/de detectare la incendiu.
C. Pentru sistemele, instalaţiile şi dispozitivele de limitare şi stingere a incendiilor se specifica:
a) tipul şi parametrii funcţionali: stingere cu apa, gaze/aerosoli, spuma, pulberi; actionare manualã sau manualã şi automatã; debite, intensitati de stingere şi stropire, cantitãţi calculate de substanta de stingere, concentratii de stingere proiectate pe durata de timp normata, presiuni, rezerve de substanta de stingere, surse de alimentare etc.;
b) timpul normat de funcţionare;
c) zonele, încãperile, spaţiile, instalaţiile echipate cu astfel de mijloace de apãrare impotriva incendiilor.
D. Pentru stingatoare, alte aparate de stins incendii, utilaje, unelte şi mijloace de intervenţie se specifica:
a) tipul şi caracteristicile de stingere asigurate;
b) numãrul şi modul de amplasare în funcţie de parametrii specifici: cantitatea de materiale combustibile/volumul de lichide combustibile, suprafata, destinaţia, clasa de incendiu etc.;
5. Condiţii specifice pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu
În funcţie de categoria de importanta a construcţiei, tipul acesteia, riscurile de incendiu, amplasarea construcţiei sau a amenajãrii, se specifica:
a) sursele de alimentare cu apa, substantele de stingere şi rezervele asigurate;
b) pozitionarea racordurilor de alimentare cu energie electrica, gaze şi, dupã caz, alte utilitãţi;
c) date privind serviciul privat pentru situaţii de urgenta, conform criteriilor de performanta;
d) zonele, încãperile, spaţiile în care se gãsesc substantele şi materialele periculoase şi pentru care sunt necesare produse de stingere şi echipamente speciale (se precizeazã inclusiv cantitãţile respective şi starea în care se afla), precum şi tipul echipamentului individual de protecţie a personalului.
6. Mãsuri tehnico-organizatorice
A. Se stabilesc condiţiile şi mãsurile necesar a fi luate, potrivit reglementãrilor tehnice, în funcţie de situaţia existenta.
B. Se apreciazã modul de încadrare a construcţiei sau amenajãrii în nivelurile de performanta prevãzute de reglementãrile tehnice şi, dupã caz, se stabilesc mãsuri pentru îmbunãtãţirea parametrilor şi a nivelurilor de performanta pentru securitatea la incendiu, dupã caz.
C. Se precizeazã condiţiile sau recomandãrile care trebuie avute în vedere la întocmirea documentelor de organizare a apãrãrii impotriva incendiilor, aferente construcţiei ori amenajãrii respective.
————