HOTARARE Nr. 1.829 din 28 octombrie 2004
HOTARARE Nr. 1.829 din 28 octombrie 2004 pentru modificarea si completarea
Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului Nr. 129/2000
privind formarea profesionala a adultilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 522/2003
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, Nr. 1.054 din 15 noiembrie 2004
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. II din Ordonanta Guvernului nr. 76/2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Articol unic. – Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 522/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea l, nr. 346 din. 21 mai 2003, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 1. – Prezentele norma metodologice, denumite in continuare norme, reglementeaza punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a aduItilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta. ”
2. Alineatul (2) al articolului 5 se abroga.
3. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 7. – (1) Programele de formare are profesionala, se elaboreaza, potrivit art. 12 alin. (1) din ordonanta, in concordanta cu standardele ocupationale recunoscute la nivel national, respectiv cu standardele de pregatire profesionala, aprobate in conditiile reglementarilor in vigoare.
(2) Standardele ocupationale, respectiv standardele de pregatire profesionala, pot fi obtinute de catre furnizorii de formare profesionala in conditiile stabilite de organismele abilitate, potrivit legii, cu gestionarea acestora.”
4. La articolul 13, litera b) va avea urmatorul cuprins:
“b) indeplineste atributiile prevazute la art. 25 si 32 din ordonanta;”.
5. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 14. – In vederea constituirii comisiilor de autorizare, potrivit art. 20 alin. (1) din ordonanta, Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii, Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, organizatiilor sindicale si asociatiilor patronale reprezentative la nivel judetean sa isi nominalizeze reprezentantii si supleantii in comisiile de autorizare.”
6. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 15. – In sensul art. 20 alin. (1) lit. d) si e) din ordonanta, reprezentative la nivel judetean sunt organizatiile sindicale si asociatiile patronale care reprezinta in plan judetean organizatiile sindicale si asociatiile patronale reprezentative la nivel national, conform Legii nr. 130/1996 privind contractuI colectiv de munca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,”
7. Articolul 17 se abroga.
8. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 18. – (1) Dupa nominalizarea membrilor si supleantilor acestora de catre autoritatile publice, organizatiile sindicale si asociatiile patronale prevazute la art. 20 alin. (1) din ordonanta, comisiile de autorizare sunt constituite prin hotarare a Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor.
(2) Hotararea de constituire a comisiilor de autorizare va fi comunicata Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, organizatiilor sindicale si asociatiilor patronale reprezentative la nivel national.”
9. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 21. – Potrivit art. 20 alin.(3) din ordonanta, la evaluarea furnizorilor de formare profesionala in vederea autorizarii, comisiile de autorizare folosesc specialisti pe domenii ocupationale pentru a verifica indeplinirea criteriilor de evaluare.”
10. Articolul 22 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 22. – Nivelul tarifelor pentru prestatia membrilor comisiei de autorizare si a specialistilor pe domenii ocupationale folositi de catre comisii este stabilit la inceputul fiecarui an calendaristic de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor si este avizat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.”
11. Alineatul (3) al articolului 23 se abroga.
12. Alineatul (4) al articolului 30 va avea urmatorul cuprins:
“(4) Metodologia de autorizare se elaboreaza de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor si se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei si cercetarii.”
13. Dupa alineatul (2) al articolului 36 se introduc trei alineate noi, alineatele (21), (22) si (23), cu urmatorul cuprins:
,,(21) Suplimentul descriptiv al certificatului se completeaza cu unitatile de competenta profesionala prevazute in standardul ocupational, respectiv in standardul de pregatire profesionala.
(22) La absolvirea programelor de formare profesionala organizate in conditiile art. 13 alin. (1) din ordonanta inaintea aprobarii standardului ocupational, certificatul se elibereaza fara anexa.
(23) in situatiile prevazute la alin. (22), dupa aprobarea standardului ocupational, furnizorul de formare profesionala este obligat sa elibereze suplimentul descriptiv al certificatului completat cu unitatile de competenta comune programului de formare profesionala absolvit si standardului ocupational, precum si cu celelalte unitati de competenta dobandite in urma absolvirii programului de formare profesionala.”
14. Alineatul (1) al articolului 37 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 37: – (1) Procedura de evaluare si certificare a competentelor obtinute pe alte cai decat cele formale, prevazuta la art. 32 din ordonanta, se elaboreaza de catre Consiliul National de Formare Profesionara a Adultilor, se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei si cercetarii si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”
15. Dupa alineatul (2) al articolului 37 se introduc patru alineate noi, alineatele (3), (4), (5) si (6), cu urmatorul cuprins:
,,(3) Centrele de evaluare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, prevazute la art. 32 alin. (1) din ordonanta, sunt persoane juridice de drept public sau privat, autorizate de Consiliul National Formare Profesionala a Adultilor.
. (4) Evaluatorul de competente profesionale, prevazut la art. 32 alin. (2) si (3) din ordonanta, este un specialist cu experienta recenta de munca si/sau de coordonare in ocupatiile pentru care este desemnat de centrul de evaluare sa efectueze evaluari care este certificat de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor pe baza standardului ocupational «evaluator de competente profesionale.»
(5) Verificatorul intern, prevazut la art. 32 alin. (2) si (3) din ordonanta, este evaluatorul de competente profesionale care are certificata unitatea de competenta «Verificarea interna a proceselor de evaluare» din cadrul standardului de evaluator de competente si care evalueaza, coordoneaza si monitorizeaza activitatea evaluatorilor de competente profesionale.
(6) Verificatorut extern, prevazut la art. 32 alin. (2) si (3) din ordonanta, este evaluatorul de competente profesionale care are certificata unitatea de competenta «Verificarea externa a proceselor de evaluare» din cadrul standardului de evaluator de competente si care efectueaza verificarea si monitorizarea activitatii centrelor de evaluare.”
16. Articolul 38 se abroga.
17. Anexa nr.1 va avea urmatorul cuprins:
„ANEXA Nr. 1
la normele metodologice
NIVELURILE DE CALIFICARE
Nivelul1
Persoana este responsabila de executia propriei activitati. Munca presupune in special activitati simple, de rutina.
Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: de regula, invatamant obligatoriu si formare profesionala. Formarea profesionala aste dobandita fie in cadrul invatamantului profesional prin scoala de arte si meserii, fie printr-un program de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor.
Nivelul 2
Persoana este responsabila de executia propriei activitati. In plus exista o responsabilitate colectiva in cadrul activitatilor desfasurate, care presupune colaborarea cu colegii. Munca presupune o gama larga de activitati realizate in contexte variate. Unele dintre aceste activitati sunt complexe sau nerutiniere.
Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: cel putin invatamant obligatoriu si calificare profesionala prin invatamantul profesional – scoala profesionala – sau prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor.
Nivelul 3
Persoana este responsabila de executia propriei activitati, dar si de realizarea sarcinilor incredintate grupului din care face parte, avand atributii de coordonare si control. Munca presupune o gama larga de activitati complexe, nerutiniere, realizate in contexte variate.
Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: invatamant liceal – filiera tehnologica si vocationala sau invatamant postliceal ori invatamant liceal si program de formara profesionala de specialitate in sistemul de formare profesionala a adultilor.
Nivelul 4
Persoana este responsabila de executia propriei activitati, dar si de realizarea sarcinilor incredintate grupului din care face parte, putand desfasura si activitati de tip managerial. Munca presupune aplicarea cunostintelor intr-o gama larga de activitafi complexe, realizate intr-o mare varietate de contexte, implicand combinarea de proceduri diverse sau definirea altora noi.
Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: formarea tehnica postsecundara prin invatamant universitar.
Nivelul 5
Persoana este responsabila de executia activitatilor proprii si ale grupului pe care iI conduce, avand o autonomie personala ridicata. Munca presupune aplicarea unui complex de principii fundamentale intr-o larga varietate de contexte, adesea imprevizibile. Presupune cunostinte si competente de nivel inalt atat legate de domeniile ocupationale, cat si independente de aceste domenii.
Caracteristici esentiale ale nivelului sunt: capacitatile de analiza, diagnoza, structurare, planificare, executie si evaluare.
Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: invatamant universitar si postuniversitar.
NOTA:
1. Calificarile dobandite in sistemul de educatie a adultilor, pentru care se organizeaza pregatirea, si prin sistemul de invatamant nu permit continuarea studiilor conform procedurilor care reglementeaza mobilitatea interna intre nivelurile educationale stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
2. Persoanele care obtin o calificare in afara sistemului de invatamant si care doresc sa continue studiile pot beneficia de recunoasterea achizitiilor de cunoastere, aptitudini si deprinderi dobandite prin sistemul creditelor transferabile reglementate in conditiile art. 3 alin. (3) din normele metodologice.
3. La programele de formare profesionala organizate pentru nivelul 1 de calificare pot fi admise si persoane care nu au absolvit invatamantul obligatoriu si nu au posibilitatea
continuarii studiilor invatamantului obligatoriu in sistem formal, invatamant de zi, seral, cu frecventa redusa.”
18. La anexa nr. 2, punctul 6 “Raspunderea contractuala” va avea urmatorul cuprins:
„Raspunderea contractuala
In cazul in care beneficiarul nu poate incepe cursul din motive de forta majora, acesta nu va suporta cheltuielile efectuate de furnizor in executarea contractului.
In cazul in care beneficiarul nu poate continua sau finaliza cursul din motive de forta majora, acesta va suporta doar cheltuielile efectuate de furnizor in executarea contractului, dar nu mai putin de 10%.
In cazul in care beneficiarul urmeaza un program de formare profesionala organizat de agentia pentru ocuparea fortei de munca sau de un angajator, responsabilitatea financiara pentru programul de formare profesionala ii revine organizatorului.”