



Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor
Art. 1
(2) Paza si protectia se realizeaza prin forte si mijloace […] civile […] in regim privat de catre proprietarii sau detinatorii obiectivelor, bunurilor sau valorilor, precum si de catre societatile specializate de paza si protectie.
Art. 2.
(1) Ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unităţi, sunt obligate să asigure paza acestora.
Art. 3.
(3) La unităţile unde nu este posibilă realizarea unui sistem de pază organizat, conducătorii acestora sunt obligaţi să execute împrejmuiri, grilaje, obloane, încuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarmă sau alte asemenea mijloace necesare asigurării pazei şi integrităţii bunurilor.
Art. 4 Raspunderea pentru luarea masurilor de asigurarea a pazei bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu revine conducerii unitatii – art. 2(1)
Instructiunea nr.9/01.02.2013 privind efectuarea analizei de risc la securitatea fizica a unitatilor ce fac obiectul L. 333 ( Monitorul Oficial nr.164/27.03.2013)
Art. 1
(1) Prezentele instructiuni stabilesc metodele de efectuare a analizei de risc la securitatea fizica pentru unitatile ce fac obiectul L. 333
(2) Analiza de risc la securitatea fizica constituie fundamentul adoptarii masurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor sau valorilor, prevazute de lege […].
art. 2 (1)
Instructiunea 9 se aplica:
a) conducerii unitatii, pentru adoptarea masurilor de asigurare a securitatii obiectivelor proprii.
art. 4
(4) Analiza de risc la securitatea fizica se efectueaza inaintea instituirii masurilor de securitate si se revizuieste in una din urmatoarele situatii:
art.7 Documentatia privind analiza de risc la securitatea fizica cuprinde:
HG 301/2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a L. 333
art. 2 Adoptarea masurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor, valorilor prevazute de lege se realizeaza
pe baza analizei de risc la securitatea fizica.
art. 3
(1) Incalcarea prevederilor art. 2 alin (3) din anexa referitoare la efectuarea analizei de risc la securitatea fizica (ARSF) (amenda 5 000 – 10 000 lei).
Norme metodologice
art. 2
(3) Adoptarea masurilor de securitate se realizeaza in conformitate cu ARSF efectuata de unitati, prin structuri abilitate proprii sau prin experti abilitati;
(5) ARSF trebuie sa asigure:
– identificarea vulnerabilitatilor si a riscurilor;
– determinarea nivelului de expunere la producerea unor incidente de SF;
– sa indice masurile de protectie necesare obiectivului analizat.
art. 67
Asocierea masurilor si a mijloacelor de siguranta prin introducerea mijloacelor mecano-fizice de protectie si a sistemelor de detectie, supraveghere si alarmare se face in baza ARSF elaborata in conditiile art.2.
Concluzii
Important
Incalcarea prevederilor art.2(3) / Anexa / HG. 301/2012 referit. la efectuarea ARSF – amenda 10.000 – 20.000 lei.